AKDENÝZ’ÝN ÝSTÝLACI TÜRÜ “ASLAN BALIÐI” EKONOMÝYE KAZANDIRILIYOR
16 Aðustos 2022 Salý 13:49
Akdeniz’in istilacý türlerinden ‘Aslan balýðý’ son yýllarda yapýlan çalýþmalarla ekonomik deðer kazanmaya baþladý. 4 yýl önce tutulduðunda tekrar denize býrakýlan Aslan balýðý bugünlerde kilosu 70 ile 150 TL arasýnda satýlýyor.
Türkiye'nin deniz ürünlerinde de önemli bir yere sahip olan Mersin'de istilacý türlerin tüketime ve ekonomiye kazandýrýlmasý için baþlatýlan çalýþmalar sürüyor. Bu çerçevede Slow Fish Mersin'in ev sahipliðinde Deniz Ticaret Odasý ve Akdeniz Koruma Derneði'nin desteði ile Erdemli'deki balýkçýlara yönelik bilgi ve deneyim paylaþýmý etkinliði gerçekleþtirildi. Öncesinde alanýnda uzman ve tecrübeli ekip tarafýndan Akdeniz'in istilacý türlerinden ‘Aslan balýðý' ile ilgili bilgi verildi. Ardýndan balýðýn temizlenmesi, piþirilmesi uygulamalý olarak gösterildi. Piþirilen balýklar ise balýkçýlara ikram edilerek tadým etkinliði gerçekleþtirildi. 2019 yýlý öncesinde ekonomik deðeri olmadýðý için denize býrakýlan ardýndan baþlatýlan çalýþmalarla kilogramý ilk 5 TL'den alýcý bulan ‘Aslan balýðý' þimdiler de toptan 70-80 TL'ye, bireysel satýþlarda da 150 TL'yi aþan fiyatlara satýlmasýyla ekonomiye kazandýrýlmýþ olduðu vurgulandý.
Balýkçýlara ekonomik getirisi olacak
Slow Fish Mersin ekibi sözcüsü Ezgi Biçer Uçar, "Akdeniz Koruma Derneði 'Yeni Balýklar' baþlýðý altýnda bir süredir bir proje yürütüyordu ve bu projenin etkinliklerinden bir tanesini burada hayata geçiriyoruz. Bizler balýkçýlarýmýza aslýnda aslan balýðýný yaptýðýmýz etkinliklerle tanýtmak istiyorduk. Ancak bunun ekonomik deðeri hakkýnda daha önce bundan ekonomik gelir elde etmiþ balýkçýlar en doðru bilgiyi verebilir diye düþündük. Dolayýsýyla bugün burada farklý bölgelerin kooperatiflerindeki balýkçý arkadaþlarýmýzda geldi. Ve balýkçýlarýmýza aslan balýðý ile elde ettikleri ekonomik geliri aktardýlar. Yola çýktýklarýnda 5 liradan sattýklarý bu balýðý bugün 70-80 liralara kooperatif aracýlýðý ile ya da kendileri bireysel olarak 150-200 liralara kadar sattýklarýný ifade ettiler. Dolayýsýyla bizim balýkçýlarýmýzda bu balýklardan artýk korkmamalarý gerektiðini nasýl temizlemeleri, nasýl yakalamalarý gerektiðini öðrendiler ve bundan sonra da balýkçýlarýmýza ekonomik geliri olacaðýný tahmin ediyoruz. Balýkçýlarýmýz bu balýk aðlarýna yakalandýðýnda, bu balýða dokunmaya korkuyorlardý. Nasýl dokunmalarý, nasýl temas etmeleri gerektiðini bilmiyorlardý. Dolayýsýyla aðlarýný kesiyorlardý. Ama bugün eldiven yardýmýyla bu balýðý tutabileceklerini, bir makasla dikenlerini kesebileceklerini öðrendiler" dedi.
Sahillere gelen istilacý ve yabancý türlerle alakalý çalýþmalar yürüttüklerini anýmsatan derneðin kaynak yönetim direktörü Caner Bayrak da, "Projeler Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý, Tarým ve Orman Bakanlýðý'nýn destekleriyle yürütülüyor. Ayný zamanda bazý üniversitelerden ortaklarýmýz var, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden hocalarýmýzda bu projede bize danýþmanlýk yapýyorlar" ifadelerini kullandý.
"Lagos'a eþ deðer bir balýk"
Daha önce kendi bölgelerinde az sayýda Aslan balýðýnýn çýktýðýný aktaran Erdemlili balýkçýlardan Hasan Yokuþ, "Bize zehirli dedikleri için hiç dokunmadan tekrar denize atýyorduk. Gelen arkadaþlar ve hocalarýn bilgilendirmesiyle þuanda ekonomik bir katký olacaðýný düþünüyoruz. Yendiðini de öðrendik. Bundan sonra sofralarýmýzda olacak yani aslan balýðý" diye konuþtu.
Tezgahta balýklarý temizleyip piþiren Erdemli Su Ürünleri Kooperatif Baþkaný Yalçýn Sakýn'da, "Lezzetlidir, bütün vatandaþlarýn damak tadýný alabileceðini tahmin ediyorum. Gerçekten kayalýk ve taþlýk bölgelerde yetiþen balýklar lezzetli olur. Bu balýklarda lezzetli. Izgarada, çöp þiþ, saç kavurmasý, isteðe göre güveç, isteðe göre çorbasý, kýzartmasý, fileto þeklinde ne istiyorlarsa fýrýnda her çeþidi olur. Ýnsanlar tereddüt etmeden bu balýðý yiyebilirler. Gerçekten yiyenlerin hoþuna gidecek ve bu balýk lagos deðerinde, lagosa eþ deðer bir balýktýr" þeklinde konuþtu.